Redbull Illume Image Quest 2013...

Je fotografická soutěž sportovních fotek. Z mého pohledu fotografická "Olympiáda". Ještě než jsem začal fotit, sledoval jsem pořád dokola tyhle fotky. Často jsem ani nechápal a chápat zřejmě nebudu, jak moc našlapané fotky se dají udělat... www.redbullillume.com

Můj sen, kterého jsem chtěl jednou dosáhnout byl hned jasnej: dostat se do Illume. Nikdy jsem neřešil co lidi říkaj, jak to není možný... Nemáš žádné profíky, nejezdíš na žádné tripy, nemůžeš se s těma lidma rovnat. Hovno... to jsou kecy a výmluvy. Vidím to sám na sobě, když chceš a makáš, půjde vše co si budeš přát. V životě by mě nenapadlo, že se mi něco podobného podaří po 2 letech punkového focení.

Už ani nevím, jak a kdy mě to napadlo. Pamatuju si jen, že mi 2 měsíce před uzávěrkou jeblo v hlavě, že něco musím udělat, že nechci čekat další 3 roky na další ročník, neměl jsem žádné ambice, chtěl jsem to jen zkusit. Jel jsem někam na kole, v uších mi hrál Parkway drive. To mi vnuklo představu něčeho ohnivého. Nevěděl jsem co, s kým, kde, jak, nevěděl jsem nic... Na snb/ski už bylo pozdě, na kolo brzo, na skejtu bych nic nevymyslel. Hned první volba byla jasná! Volám Michalovi "Shimmy" Šimarovi, že mám nápad a chci s tím do RB. Na nic se mě neptal a hned souhlasil, že jo!

Fotili jsme na Brněnské přehradě, kde jsem z léta měl už vyhlídnuté betonové molo. Byl jsem to omrknout 14dní před focením - zamrzlá hladina, málo vody, odhalená pláž a skvělý prostor, kam dát blesky abych se o ně nemusel bát. Směr Hornbach pro ocelové lanko a ocelovou vatu, doma jsem své skvělé ženě ukradl kvrdlačku na vajíčka ( R.I.P. ) a dík za pomoc. Naberu Michala a jedem na to vlítnout... Až na to, že po 14 dnech led roztál, voda stoupla o 1,5m - tak si představ stativy s bleskama 1,70m zabořený v bahně, ponořený ve vodě a hodně silná vůle, to tam tak nechat aby se to neutopilo - věř, že to nechceš!

Na první pokus jsme přijeli docela pozdě, takže nebylo správné světlo; taky moc příjemná záležitost - zvládli jsme přesně vychytat nastavení, rozestavění světel a pár pokusů s hořící vatou a mazali jsme domů. Druhej pokus už byl lepší... Foťák jsem nechal na stativu (Nikon d7000+24-70mm 2.8), předostřil jsem si na určené místo (čas 15s, clona 13, iso 100, oba blesky Nikon sb-900 na 1/1). Zapálil jsem vatu v kvrdlačce a šel na 6-8s točit, pak jsme se rychle vyměníli, Shimmy dal beko a v tom jsem odpálil blesky... yes! Máme to... až na to, že malé flashlighty nemají takovej výkon aby to zmrazily.

Skvělé, přesně takovej problém jsem si představoval! Nic, nebylo na výběr - ohnivej efekt jsme měli parádní (pomalej čas, zapálená ocelová vata, chvilka točení a bylo). Tak jsem přenastavil blesky (výkon 1/4 a 1/8), foťák (čas 1/250, clona 4, iso 100) a Shimmy mi to tam 3-4x skočil a měli jsme i jeho fotku. Je to tak, stydím se docela, že jsem to neudělal na 1fotku a musel jsem ji složit ze 2. Ale když nemáš záblesky, tak máš holt smůlu - no money, no funny! Low budget life: )

Jako každého jsem i Shimmyho poprosil o pár slov...
"Když mi Jara poprvé napsal o focení do Red Bull illume, hned jsem věděl že do toho chci jít, i když jsem vlastně netušil co se bude fotit. Stačily mi Jarovi předchozí zkušenosti z našeho focení. Jak už jsem předem věděl, Jara nerad využívá přehnanou postprodukci, proto jsme efekt ohnivého kruhu fotili s rozžhavenou ocelovou vatou a kvrdlačkou na ocelovém lanku. Celé focení se odehrávalo na konci zimy, svaly ztuhlé a molo na Brněnské přehradě asi jen metr a půl široké. Na tomto place jsem musel skočit backflip s rozkopnutím nohou (flashkick). Už jsem trochu počítal s tím že se vykoupu, možná s tím trochu počítaly i Jarovi externí blesky, které stály na stativech ve vodě :D Vše vyšlo i přes to, že jsem díky tmě absolutně neviděl kam dopadám při saltu. Po nějakých dvou hodinách promrzlého focení bylo hotovo. Jara vše zpracoval a odeslal do Red Bullu...
PS: pokud by Jara na ročník 2016 vymyslel další kombo, tak jsem jednoznačně IN! :)"

Naše snaha nevyšla naprázdno! Po 4 měsících čekání přišel email... Z 6 417 fotografů a 28 257 zaslaných fotek, vybrala porota 50ti porotců, složená z růzchných fotografů a redaktorů světových magazínů naši fotku do TOP250! Dál do TOP50 jsme se už nedostali, ale to pro mě nemá už žádnej velkej význam. Svou účast v TOP250 beru jako mou malou výhru a splněný sen, motivaci za 3 roky být v TOP50. Naše fotka byla v kategorii New creativity, kterou celkově vyhrál českej fotograf Dan Vojtěch, což je neuvěřitelnej úspěch! O to víc mě těší, že jsem druhej čech po Danově boku, kterému se letos podařilo se do Illume probojovat. Za účast mi byla poslána kniha RBIIQ 2013 v limitované edici, která nese č. 445.

...jo, jsem šťastnej...

...ano děkuji všem Vám za podporu a pomoc...

...ano hlavně Elišce, Tomovi a v neposlední řadě i Shimmymu!...